Gluteenivaba hommikupuder (neile, kes kaerahelbeid ei armasta)

See, et gluteeni sisaldavate teraviljade seedimine on raske - tundub vahel olevat justkui kontoritöötajate kutsehaigus. Õppides toitumisnõustajaks, satus mulle mitmeid istuva eluviisiga praktikakliente, kes soovisid menüüs vältida enam-levinud teravilju nagu rukis, oder ja nisu aga ka kaera, mis iseenesest justkui gluteenirohkete teraviljade sekka ei liigitu. Tatar ja riis siiski tundusid nagu sobivat ja neid nad ei vältinud.

Oi, kuidas ma neid inimesi mõistan. Ka mina ei saa gluteeni sisaldavaid teravilju suurel määral süüa - kuigi kontoritöölt füüsilise töö peale üle minek on mu toidulauda veidi avardanud ning nt vähene nisu tarbimine enam niiväga halba enesetunnet ei tekitagi. Minu puhul aga on kindlustunnet andnud ka arsti juures tehtud allergiatestid (just allergiatestid, mitte toidutalumatuse testid, mis võivad ebatõest infot anda), mis tõepoolest näitasid kerget allergiat nii rukki, odra, nisu aga ka kaera suhtes. Ning soovitati tunde järgi vaadata, mida ja mis kombinatsioonis ma süüa saan. Ja nii ongi. Vahel on täitsa tore mõni rukkipala viil süüa, kuid  hommikune kaerahelbepuder niidab mu niimoodi jalust, et olen terve päev teovõimetu - mis on üsna irooniline, sest kaerahelbepuder on justkui see tervislikuim hommikusöök, mida toitumisgurud kiidavad.

Mitu aastat olen otsinud enesele sobivat hommikupudru retsepti. Muidu ma hommikuti putru ei teinudki - vahel küll tatart, aga kaua sa ikka jõuad seda tatart süüa, kui lõunaks on nagunii tatar või kinoa...  Ja ühel hetkel see sobilik kombinatsioon mulle õnneks poolkogemata kapist sülle kukkuski. Kinoahelbed tellisin esimest korda tegelikult hoopis toortordi jaoks, kus püüdsin neid kaerahelveste asemel kasutada, kuid ebaõnnestunult. Ka puder mulle vaid kinoahelvestest ei maitsenud ja otsisin võimalust need siiski ära kasutada, kuni proovisin lisada veidi maisitangu ja mõnus hommikupudru retsept oligi leitud!

Kinoa-maisipuder maasikate, mustikate, india pähkli hapukoore ja erütritooliga

Vaja läheb:
  • 1 osa kinoahelbeid. Kinoahelbed tellin Biolife tellimiskeskkonnast, mis on juba aastaid mul üks  lemmik tellimiskeskkondi, lingi leiab: SIIT Kinoahelbed on müügil ka Looduspere ökopoes, aga mõnevõrra kallimalt. Mina teen putru hästi suure portsu ja panen helbeid ca 0.75 dl
  • 1 osa maisitangu, kasutan tavalist Veski-Mati oma (samuti suure portsu korral 0.75 dl - olgem ausad, tegelikult ma ju midagi ei mõõda vaid "kläutan" kõike tunde järgi)
  • Marju (palju ja erinevaid)
  • Soovi korral magustajat (mina kasutan hetkel erütritooli, mida ostan: SIIT
  • Soovi korral kookospiima või muud koorest komponenti. Pildil olen marjade peale lisanud hapendatud india pähkli koort, mida valmistan lihtsalt nii, et blenderdan india pähklid vähese veega ja lasen toatemperatuuril paar päeva hapneda. Piisava hapususe juures panen koore külmkappi, et hapnemisprotsess peatada. Ja koor valmis ongi. 
  • Vahel puistan kõige peale veel mooniseemneid, mis on täistaimetoitlastele heaks kaltsiumiallikaks
  • Näpuotsaga soola ka

Olen küll varasemalt erinevaid gluteenivabasid putrusid proovinud, kuid valge riisipuder tundub kuidagi toitainetelage (ega valges riisis teab, mis toitained enam järel ole, ikka täisterariisis on) ja tõstab veresuhkrut liiga kiiresti. Kinoahelbed üksi tundusid liiga "saepuru maitsega" ja mais üksi liiga tihke ja tugev. Jah, tegelikult on ka hirsipuder ka väga hea hommikupudru variant, kuid mul oli kinoahelbeid tarvis ära kasutada.

Retseptis toodud kombinatsioon on minu jaoks ideaalne ja kasutan seda hommikupudruks juba mitu kuud. Ehk leiab keegi veel sellest retseptist abi ja saab hommikuputrude juurde naasta, kui varasemalt pole teised variandid sobinud.

Kommentaarid