Probiootikumid II: Katsetused Tiibeti piimaseenega (Kookoskeefir)


(Esimene katsetus probiootikumidega asub: Siin)

No Tiibeti piimaseen nagu ei oleks täistaimetoitlase puhul aus mäng... - on ju seene kasvatamine levinud loomset päritolu piimade sees. Olgu, lähenen siis asjale ebaausa võttega ning sain prooviks varasemalt lehmapiimas elanud terad - need on mu ema poolt kasvatatud ning tema on ja jääb paraku segatoitlaseks, samuti on ja  jääb ta tarvitama Tiibeti piimaseent (kiites selle tervistavaid omadusi taevani), mis tal kodus jõudsasti kosub ja terasid pidevalt ülejäägina toodab.  

Minu kodus aga tegutseb Tiibeti piimaseen isevalmistatud naturaalses kookospiimas ning näis kas ka taimne piim talle toiduks jätkusuutlikult vastuvõetav on. Proovida ju võib.
Tiibeti piimaseene kasulikkust ma taaskord ümber jutustama ei hakka. Väga põhjalikku infot leiab eesti keeles Tiibeti piimaseene ja selle kasvatamise kohta näiteks: Siin

Praeguseks on seen kookospiimas tegutsenud natuke rohkem kui kaks nädalat. Pean tunnistama, et piima fermenteerumine on üsnagi aeglustunud, samas sõltub igakordne tulemus suuresti kookospähkli kvaliteedist. Kookospähkli ost on teatavasti nagu üllatusmuna või loterii. Ealeski ei või ette arvata, mis sealt seest välja tuleb ja kas see söödav ka on! Mõne kookose piimas aktiveerub piimaseen rohkem ja hapnemine on tugevam, mõnes aga vähem.

Paar nippi kõlbuliku kookose hankimiseks poest olen pikaajalise kookosdetektiivina siiski kõrva taha pannud:
  • Pähklit tasub enne ostmist loksutada. Kui on tunda ja kuulda vee loksumist kookose sees, siis on suurem tõenäosus, et sees on kõlbulik viljaliha
  • Tundub veider asjaolu aga täitsa ausalt saan öelda, et pikliku kujuga kookost ostes olen tunduvalt harvemini alt läinud, kui ümmarguse kujuga vilja valides. Pole õrna aimugi, miks see nii on - aga väike, piklik ja seest vee loksumist tunda andev kookos on väga sageli osutunud piimateoks kasutuskõlblikuks.

Lisan ka mõned nipid kookospiima valmistamiseks:
  • Kookospähkli olen avanud tehnikaga, mida võib vaadata: Siin
  • Kookosel on üks “silm” kolmest pehme ja ligipääsetav  - augu olen saanud kookosvee välja laskmiseks ka tavalise kääriotsaga. Kookosvett pähklist välja lastes tasub seda maitsta - kui see on värske ja magus, on viljaliha ka värske, kui aga vesi on kopitanud maitsega, siis ei tasu edasise vilja avamisega enam vaeva näha. Ka viljaliha on sel juhul pahaks läinud.
  • Mida raske ja kobakam nuga pähklikoore kopsimiseks, seda parem. Oluline on hoida kookospähklit noaga kopsimise ajal just käes ja mitte asetada seda kõvale pinnale. Algul läheb mõrade koorepinda tekitamiseks päris kaua aega, aga harjutamine teeb meistriks.
  • Pehmet pruunikat koort ei pea viljaliha küljest ära koorima, see ei mõjuta valminud piima värvi
  • Kookose viljaliha tükke blenderisse pannes tasub neile lisada pigem soe vesi, igal juhul mitte külm. Külm vesi takistab veel ja kookosel segunemast ja hilisemal kurnamisel jääb palju head kraami kurnamiskotti.
  • Vastvalminud piima külmikusse pannes tõuseb selle kooresem osa pinnale ja hangub, nii et piima kasutada soovides tuleks pudel mõneks ajaks kapist ennem välja võtta ja loksutada
  • Ka toatemperatuuril kipub rasvasem osa piimast pinnale kerkima, seetõtttu segan keefiri valmimise ajal nii sageli kui mahti on.



Värske kookospiim ja Tiibeti seeneterad, tagapool valmis kookoskeefiri pudelike

Mulle näib, et kui tutvusringkonnas on olemas jõudsasti kasvav Tiibeti piimaseen, tasub selle tervistavatest omadustest ka täistaimetoitlasel kasu lõigata küll. Seda tarvitades on tõesti tunda, et teeb kõhule palju head. Aga tundub, et igapäevaselt ei soovi ma kookost ega ka muid taimseid piimasid menüüse lisada - üksinda elava inimesena ei kulu valminud keefiri või piima hulk lihtsalt ära (naturaalsed taimsed piimad on väga kalorirohked) ja suurema osa ajast näen vaeva täitsa ilmaasjata. Küll aga saab Tiibeti piimaseen kindlasti mu jaoks üheks võimaluseks aegajalt head taimepõhist keefiri valmistada - Siis kui ema juurest läbi satun minema ja tal parasjagu taas üks hulk keefiri terasid üle jäänud on. Või kui on viitsimist sügavkülmutatud seeneterad (pidavat sügavkülmas ilusti ellu jääma) taas üles äratada. Katsetamise ootele jääb ka plaan kasutada probiootikumide kapsleid või ökopoodides leiduvaid keefiristartereid, mis fermenteeritud taimepiima valmistamise jaoks ehk  käepärasemad ja lihtsamad moodused oleks. Ja täistaimetoitlase jaoks ehk ausam võte ka :)



Hommikune marjade ja banaaniga blenderdatud kookoskeefir



Kommentaarid