Vana hea ürdisool

Vahel läheb kõik tagurpidi - just siis, kui olin enesele hulgi igasuguseid kuivatatud maitsetaimi kokku tellinud, hakkasid ühtäkki värsked maitsetaimed tunduma palju inspireerivamad. Lisan maitsetaimi tõesti pigem värskel kujul juba valmis toidule, kui et keetes ja nii on kuivatatud ürtide pakid jäänud nukralt riiulile seisma. Aga midagi võiks ju neist ikkagi teha?

Ürdisool oli kunagi ikka väga moes, mäletan :) - vähemalt igas korralikus ökopoes oli teiste seas müügil ka ürdisoolavalik. Praegu pole nagu enam kohanud... Võimalik, et pole lihtsalt silma jäänud. Igal juhul, ära ma need maitsetaimed kasutada plaanisin ja nii valmiski vana hea ürdisool.


Algul kombineerisin taimed gruppidesse ja plaanisin erinevaid maitseid teha, kui lõpuks otsustasin minna lihtsamat teed ja lisasin võrdses koguses koguses kõike, mida olemas oli - kuivatatud rosmariin, tüümian, basiilik, oregano, aedtill, pruunis paberkotis fotol on ülihea kuivatatud petersell Biomarketist, soolana aga kasutasin seekord pan-soola (hea joodi ja kaaliumiallikas)
   
On lausa uskumatu, kui kange jääb jahvatatud maitsetaimede puru! Kogu purgi peale lisasin vaid 2 teelusikatäit soola, võib vähemgi - ülejäänud soolasus tuleneb maitsetaimedes olevatest mineraalidest. Valmistan 50 ml maitseainetele mõeldud purgitäie korraga - igat ürti panen jahvatisse 1 kuhjaga teelusikatäie (ehk siis antud juhul 6 kuhjaga tl erinevaid ürte). Niisama sellist ürdisoola ma maitsta ei soovitaks, see on ikka ülikange ja üldse mitte hea. Esmalt arvasingi, et ega mul see vastik sool ära kulu. Aga võta näpust, pildile sain alles teise purgitäie, esimene kadus kuidagi õige kähku. Lisan seda igale poole, eelkõige taimsetesse pasteetidesse ja pestodesse, vahel raputan ka valmis toidule. Toidu sees ei ole soola kanget maitset üldse tunda - mulle väga meeldib!


Rohe-rohe-roheline :) - kõrvitsaseemnepasteet ürdisoolaga (Koostis: leotatud kõrvitsaseemned, mandliõli, ürdisool, maitsepärm, värske spinat ja petersell, pannil veidi pehmemaks hautatud porru ja rohelistest sibulatest ülejäänud valged otsad, tummisema tekstuuri jaoks lisasin ka herne- ja riisiproteiinisegu. Kõik koostiained püreestasin köögikombainis, koguseid paraku ei mäleta, ehk kunagi mõõdan needki, et üks korralik retsept luua - muidu teen pasteete tunde järgi ja sellest, mis parasjagu kodus üle on)

Kommentaarid