Probiootikumid III: India pähkli "keefir"

Olen tükk aega vaikinud - elu on teinud ja tegemas mitmeid uperpalle ning mõtisklemiseks või fotode jagamiseks köögitoimetuste poolel on olnud vähe võimalust. Kui mul on raske, siis pigem vaikin ja vaatlen. Iseeneses.

Aga nüüd olen juba pikemat aega valmistanud koduseks joogiks toidu kõrvale india pähkli "keefiri" - meenus, et kunagi tegin järjepostitusi probiootikumidest ning tahtsin toona proovida probiootikumikapslite abil jogurtit või keefiri valmistada.

Venitasin katsetusega kaua, kuna ma ei vaja lisandina probiootikume (ei ole kõhuprobleeme) ja veel üht purki toidulisandeid oma köögilaborisse niisama asja eest, teist taga, osta ei soovinud. Isa naerab mind nagunii, et toitun nagu kosmonaut - kõik toidud on mingil erilisel viisil vaaritatud. Ka nüüd prooviks ostetud probiootikume ma tegelikult ei vaja. Õigupoolest mõtlesingi keefiritegu proovida vaid seepärast, et muidu poleks mul selle probiootikumide purgiga lihtsalt midagi peale hakata olnud. Niisama sisse süües panevad probiootikumid mul kõhu mulisema, arvatavasti on häid baktereid soolestikus juba üleliiagi ja see ülerahvastatus ei too seal suuremat kasu :)

Keefiriteo algus - leotatud india pähklid ja 2 datlit,
probiootikumid, valmis pandud purgid
India pähkli keefiri puhul meeldib mulle, et jook jääb üsna vähe pähkleid kasutades siiski tummine. Panen 150 g india pähkleid ca 1200-1300 ml vee kohta - mul on kaks ca 700 ml purki, mida korraga keefiriteo jaoks kasutan, koos pähklitega blenderdades mahub jook neisse ära.  Seega ca 12 g pähkleid 100 ml kohta ei anna liigselt kaloreid/rasva ega lähe ka liialt kalliks maksma. Kookose puhul sain tavapäraselt rasvase keefiri ega tahtnudki seda eriti palju juua. India pähkli keefir on aga maheda tekstuuriga ning üks klaas toidu kõrvale annab paraja pähkliportsjoni ka. Igati hästi! 

Piimhappebakteritele võib (aga ei pea) hapnemiseks pakkuda natuke rohkem toitu, kui 12 g pähkleid 100 ml kohta. Netis leidub infot, et hapnemise jaoks peaks bakteritel olema joogis tarbida vähemalt 8 g süsivesikuid. India pähklid selle nõude süsivesikute osas ka täidavad - kenasti hapendatud joogi saab ilma lisamagusaineta. Seekordses katsetuses läks küll sisse kaks viimast pakki järele jäänud Rimi mahlast datlit - kuid minu arvates on hapnemine lisamagusainega liiga kiire ja tekib hoopis hapum tulemus. Ilma lisamagusata hapnemine on veidi aeglasem, aga maitse minu arvates parem.

  Niisiis läheb ca 1,4 L keefiriteoks vaja:
  • 150 g india pähkleid
  • 1200-1300 ml vett (mul on  2 ca 700 ml purki nii pähklite kui vee jaoks kokku)
  • soovi korral mõned datlid
  • 1 probiootikumi kapsel 700 ml kohta, mina kasutasin Eliksiiri poest ostetud Terranova vegan probiootikume. Link: Siin  (Täiendus: toimib ka pool kapslit, olen hiljuti kokku hoidma hakanud ja jaotan probiootikumi kapsli kahe purgi peale pooleks)
Leotasin india pähklid ja datlid üleöö (Rimi datlid on niisamagi pehmed, aga pärast leotamist saab neilt kõvema kooriku pealt ära tõmmata - see on hea, kui pole käepärast just väga võimekat blenderit. Muidu võib juhtuda, et datlikestad ei peenestu nii hästi ja jäävad keefiri sisse näha).
Datlitelt koorisin kesta, eemaldasin kivid ning blenderdasin koos vee ja pähklitega mõnusaks valgeks piimaks. Nagu öeldud, meeldib mulle ilma datliteta tegelikult rohkem. Mõlemasse purki lisasin ühe probiootikumi kapsli ja raputasin segu hästi läbi. Ma ei soovita india pähkli piima kurnata vaid jätta segu nii nagu see blenderist tuleb - korra proovisin ka kurnatud piima hapendada, kuid tundub, et siis jäi bakteritel toitu väheseks ja tulemus sai üsna imelik.

Oluline on hapnemise ajaks purgilt kaas eemaldada, piimhappebakterid vajavad hapnemise ajal kindlasti hapnikku.

Keefirile võib lisada ka hiljem soovi korral kaltsiumi
Hapnemise käigus settib india pähkli osa aegajalt pinnale või  põhja ja näeb välja nagu vanasti kodutehtud hapupiim - keefiri tuleks hapnemise ajal ja ennem joomist uuesti segi loksutada. See on peamine esteetiline erinevus tööstuslikult toodetud piimadest, kus erinevate lisaainete abil hoitakse sette tekkimist ära. Minu jaoks ei ole raske keefirit ennem joomist segada, eelistan omatehtut poejookidele. Tore on see, et  keefiri saab teha pea pakendivabalt - naturaalse hapendamisega ei oleks ka probiootikumide purki tarvis. Kindlasti proovin kunagi ka naturaalset hapendamist - probiootikumid on head sellepoolest, et jook valmib ruttu, ca 2 päeva (48 h) pärast on keefir valmis.

Kuna mul seisab kapis juba pikemat aega üks kaltsiumtsitraadi purk, siis kaasaegsete taimsete piimade trendidele järele andes olen lisanud 1 kuhjaga teelusikatäie kaltsiumit juba valmis keefirile. Erilist vahet see tekstuuris ei anna, lihtsalt hea võimalus kaltsiumit toidule lisada. Kaltsiumit lisades aga tuleks kindlasti vaadata, et lisandis poleks kahjulikke täite- ja mahuaineid ning tegu oleks hästi omastatava kaltsiumivormiga. Pildiv olev Now firma kaltsiumtsitraat puhta pulbri kujul on üsna hea valik. (hea on nt ka kaltsiumaskorbaat või - glükonaat, kindlasti aga ei ole mõtet tarvitada kaltsiumkarbonaati - see on raskesti imenduv kaltsiumivorm).

P.S. Omnivoorile maitsta andes öeldi, et see on pigem keefirilaadne jook, teine mainis, et pigem pett. Nii, et sellise pähkli hulgaga vist üsna lahja jook (ise ma loomse keefiri maitset paraku enam ei mäleta, täistaimsele toitumisele läksin üle 11 aastat tagasi) - aga mulle maitseb just nii ja kuna see on piisavalt tiheda tekstuuriga, siis mina rohkem pähkleid rammususe lisamiseks ei plaani panna.

Kommentaarid