Tervislik maitsevesi
Maitsevett on hea kasutada siis, kui päris tavalist vett väga juua ei armasta - olen täheldanud, et nii on kergem loobuda karastusjookidest ja süsivesikuterikastest mahladest, kui veele on lisatud veidike üht-teist lisaks.
- Teen sügavkülma valmis kange jõhvikamahla kuubikud. Võtan paki jõhvikaid (400 g, kui külmutatud, siis lasen ennem sulada), lasen nad blenderis vähese veega püreeks ja kurnan läbi kurnamiskoti. Saan kange toorjõhvikamahla, mille valan jääkuubikuvormidesse ja külmutan.
- Maitsevee tegemiseks panen 10-12 jõhvikamahla kuubikut kannu vee kohta (ilmselt kuskil 100-120 ml kanget jõhvikamahla kokku - loomulikult võib panna vähem või rohkem, nii nagu tahtmist on), lisan mõne varre piparmünti ja üks-kaks viilu sidrunit. Sidruniviilul lõikan koore äärest ära, et see liiga mõrudat maitset ei annaks ja et tavapoe sidrunitele peale pritsitavaid pestitsiide vältida.
Jõhvikamahl teeb vee mõnusasti punaseks, see ei näe välja "lahja" nagu muidu maitseveed välja kipuvad nägema. Samas pole ta süsivesikuterikas ja "läheb arvesse" ikka veena, mitte mahlana. Ma pole kordagi tundnud, et muidu hapuna tunduv jõhvikamahl vajaks säärases kombinatsioonis lisasuhkrut - mkmm, üldse mitte. Küll aga on minu jaoks liiga hapu, kui terved jõhvikad vette panna - siis on nad katki hammustades küll liiga hapud, seepärast nad mahlakuubikuteks teengi. Jõhvikaga on hea alustada päeva, kuna nii jõhvikas kui ka sidrun on veresuhkrut tasakaalustava toimega ning jõhvikat soovitatakse hommikuti toidu alla tarvitada ka kehas toimetavate parasiitide vastu, et need seal omale liiga suurt võimu ei saaks. Piparmündivars annab veele oma ilu ja veidi rahustavat eeterlikku nüanssi ja samuti toetab seedimist.
Kui maitsevee lauale valmis panen, siis joon kindlasti oma 1,5 liitrit vett päevas ära. Tavalise veega mul see veejoomine nii libedasti ei lähe ja kipun viimasel ajal käe hoopis karastusjookide järele sirutama. Seepärast on mul oluline tervislik jook alati käepärast hoida.
P.S. Jõhvikas on väga hea konservant - ka palaval suvepäeval ei lähe maitsevesi tunde laual seistes või rannakotis soenedes käärima.
Kommentaarid
Postita kommentaar