Kui hundiisu kimbutab
Kohe peale jõule, kui päike end veidi pikemalt juba näitab, hakkavad mind inspireerima värsked ja mahlased toidud - tunnen, et kevad on kohe saabumas. Sel pealejõulusel ajal meenus, et kunagi, kui toortoitu pikemalt katsetasin, sai üsna sagedasti tehtud sushilaadseid norivetikapaberisse mässitud köögivilju, mida nimetati toorsushiks - see on toortoitlaste kogukonnas üsna levinud toit. Mina polnud nüüd aastaid vahepeal enam teinud, ei tea isegi miks.
Norirullid köögiviljatäidisega ja kookoskastmega, juurde melissitee |
Praegu mõtlen, et tasakaalustatud toitumise mõttes on tegemist ideaalse vahepalaga, sest sisaldab eneses tohutult värskeid köögivilju, mille söömist enamasti tervislikud toitumiskavad ei piira. Köögivilju võibki süüa piiramatult ja võimalus neile erinevat maitsvat välimust anda on igati tore. Nii et, kui planeeritud toitumiskavas jõuab kätte see hetk, kus hommikusöök on söödud aga lõunani veel aega, kuid juba on kallal hundinälg, siis vaagnatäis köögivilju sushikuues on suureks abiks. Norivetikasse pakituna ning kas soja - või kookoskastmesse kastetuna annavad nad üsna toeks kõhutäie tunde ja loomulikult kuhjaga kõiki vitamiine ja mineraale, mida algava kevade nautimiseks iga inimese kehal vaja on.
Vaja läheb:
- 1 suur nuikapsas või keskmine lillkapsas (köögikombainis purustatult asendab see riisi tekstuuri)
- lillkapsa puhul võib lisada ühe suurema õuna mahlasuse lisamiseks, nuikapsas on ise juba piisavalt mahlane ja sinna midagi juurde pole vaja lisada.
- pool kuni kolmveerand kollast paprikat
- pool kuni kolmveerand punast paprikat
- 1 pikk kurk
- Norivetikalehti. Selle vaagnatäie jaoks kulub 7-8 norivetikalehte. Norivetikalehed tellin ma Nori.ee poest: Siit.
- Sojakastet või kookoskastet sojakastme asenduseks (neile, kes soja kasutada ei saa või ei soovi). Mina ostsin kookoskastme Bio4you poest: Siit.
Valmistamine:
- Purustan köögikombainis lillkapsa või nuikapsa päris pisikesteks tükikesteks aga mitte päris pudruks.
- Riivin õuna tiheda riiviga püreeks ja segan purustatud lillkapsaga. Nuikapsa puhul ma õuna ei lisa.
- Paprikast eemaldan seemned ja südamiku ning koorin kurgi, seejärel lõikan neist piklikud viilud. Koduaia kurki iseenesest koorida pole vaja aga sushi südamikuks sobib pehmem kooreta osa paremini.
- Asetan lauale norivetika lehe (Sel lehel on olemas siledam ja karedam pool - karedam jätta sissepoole, sinna, kuhutuleb täidis. Muidu muutuvad valmis norirullid mõne aja pärast ka välimuselt veidi karedakarvaliseks). Norivetikale laotan lillkapsa või nuikapsa kihi, nii et ühest servast jääb ca 5-7 cm tühja maad. See on vajalik, kuna kokku rullimisel nihkub norivetikal olev köögiviljamass edasi, rullimise lõpetuseks ei tohi see norilehe servani ulatuda.
- Lillkapsa või nuikapsa kihile asetan ühte äärde kurgi ja paprikaviilud - sinna äärde, millest rullima hakkan. Teise norilehe otsa jääb siis 5-7 cm tühja maad, et nori rull kokku saaks kleepida.
- Tühja norilehe osast tõmban kurgiviiluga korra üle, et see niiskeks saaks, nii kleebib nori lehe äär paremini ülejäänud norirulliga kokku ja hoiab ühte tükki.
- Jätan norirullid mõneks minutiks tõmbama, et täidise mahl nori muidu krõbeda lehe pehmeks immutaks - nii muutub see lõigatavaks. Või alustan nendest rullidest, mille esimesena valmis tegin ja mis teiste tegemise ajal on juba veidi tõmmata saanud.
- Lõikan rullidest 3-4 cm pikkused lõigud ning asetan vaagnale. Söön soja - või kookoskastmega.
Algmaterjal |
Kommentaarid
Postita kommentaar