Vaniljeekstrakti valmistamine

Vanilje ekstrakt on taaskord selline asi, mida soovin ise teha, mitte poest valmis kraami haarata - tore on vaadata selle pikaaegset valmimist klaaspudelikeses ja kuidas värv ajapikku ikka tumedamaks ja tumedamaks muutub. Kaua tehtud kaunikene. Tõmbamiseks läheb ca 4 kuud. Minule meeldib teha ekstrakt rummi baasil - juba seetõttu ei taha poekraami, et müügil on viina või piirituse baasil. Õigupoolest oleks värske vaniljekaun ise kõige parem tarvituseks, aga see läheks natuke liiga kalliks mu jaoks, ekstraktist jagub rohkem. Olen välja otsinud soodsaima koha, kust leida vaniljekaun kaubanduses (Gemoss pood) - eks eratellimuse puhul saaks kindlasti soodsamalt veel, aga siis peaks suuremate kogustega hangeldama, minu soodsaim variant on säärane poe oma, kus saan kauna lihtsalt korvi laduda.


Vaja läheb:

  • Kaks vaniljekauna. Ostan Gemossist, kus 1 kaun maksab 3.39 EUR.
  • Kaks 50 ml pudelikest rummi. Need saan Kaubamaja toidupoe suveniiride riiulilt. 2.60 tükk (seisuga 02.22). Loomulikult võib kasutada kodus olevat viina või rummi. Mina ostan need suveniirpudelid lihtsalt seetõttu, et kanget alkoholi ma muidu kusagil ei tarvita, kui et kord mõne aasta peale vaniljeekstrakti tehes. Ei taha suuremat pudelit niisama koju seisma, kui vaid 100 ml korraga vaja.

Valmistamine:

Egas midagi, valan rummikesed 100 ml klaaspudelisse kokku - pudel peab igal juhul rummi täis saama, et kaunad täies mahus kaetud oleksid. Vaniljekaunade puhul on oluline need ennem rummi sisse tõmbama panekut pooleks lõigata, nii annab kaun endast rohkem välja. Ja sellega kogu tegevus piirdubki - edasi väike tükk kilet korgi vahele (kaitsen korki nii tumendumise eest, sest kasutangi pidevalt ühte ja sama pudelit juba mitu aastat), kork peale ja neljaks kuuks tõmbama. Aegajalt võiks pudelit loksutada ka. Mõistlik oleks panna uus ekstrakt tõmbama juba siis kui vana poole peal on, aga mul pole see kunagi õnnestunud. Ikka saab vana ennem täitsa otsa ja kirun, et ei võinud siis ette mõelda, eksole. Aga pole hullu - ma pole suurem asi magustoitude meister ja elan mõne aja ka ilma ekstraktita kenasti üle. (Tegelikult jääb mul antud purgi puhul ca 10 ml rummi üle ja selle valan siis vanade vaniljekaunade riismetele, et veel kusagil häda pärast paar teelusikatäit kasutada, kuni uus valmib). Eks igaüks ise teab, kui palju tal seda ajas kuluda võiks, aga suhe kaks kauna 100 ml rummi kohta võiks olla see taks,  kui rohkem teha, siis 4 kauna 200 ml peale jne.

Purgile kleebin peale sildi, millal sai tõmbama pandud ja millal on eeldatav valmimise aeg. Minul kulub üldiselt ekstrakti vähe - vaatasin tühjaks saanud purgikeselt, et eelmine kord panin tõmbama 02.2020 ja valmimise aeg siis 06.2020. Nii et kõvasti üle aasta pidas see pudelike mul vastu, arvestades, et juunis sain tarvitama hakata, aga eks kõik oleneb sellest, kui palju teha selliseid toite, kus vaniljet tarvis on. Seoses hiljuti käima läinud šokolaaditeoga on ka minu vaniljekasutus kasvanud ja ilmselt nii kaua enam ühe purgiga hakkama ei saa.

Võiks ju öelda, et see 100 ml purk tuleb üsna kallis. 2x3.39+2x2.6 teeb kokku 11.98 EUR. Aga tuues võrdluseks Itsbio poe kus, 50 ml ekstrakti maksab 12.90 EUR, on ise tehtud variant ikka üle poole soodsam, sest antud retseptis valmib kaks korda suurem kogus. Ja ka puhtam, sest lisaained nagu suhkur vms pole ekstrakti üldse vaja lisada. Täiesti puhast ekstrakti põhimõtteliselt poodides müügil ei olegi. NB! Vaniljeekstrakti mitte segi ajada vanilliekstraktiga, viimane neist on sünteetiline ja odav.

Vaniljekaunad on poes pakitud uhketesse plasttorudesse - igaüks kohe eraldi. Ostaksin pigem
pakendivabalt siiski.

Sellised nad on, need kaunad :)

Lõikan kaunad pikuti pooleks - kääride või noaga. Mul kõik noad nürid, käärid paremad



Rumm peale, tükike kilet korgile vahele ja pimedasse kappi tõmbama. Ma pole küll kindel, 
kas peab see just pime kapp olema, kuid on jäänud mulje, et valges ei ole hea seda tõmmist
hoida. Kui, siis tumedas pudelis. Aga aja jooksul värvub rumm tume-tume pruuniks.

Nüüd pole muud, kui ooo-daa-taa... (Vahel ka pudelit loksutada)





Kommentaarid