Piparmünditäidisega šokolaadikommid



Leia fotolt mesilane... - tegelikult paistab basiilikupõõsast vaid must plönn

Piparmündišokolaad on üks mu lemmikuid -  tüüpilise suhkrusõltlasena on säärane kombinatsioon šokolaadist ja piparmündiekstraktist eriti rahustav ja lohutav, kui asjad kiiva kipuvad ning plaanid ei õnnestu. Paraku pean tõdema, et poes veganitele midagi sellist eriti ei leidugi, isegi maailmkaubanduses mitte, rääkimata siis Eestist. Mitte, et toit peaks inimest lohutama, mitte, et see oleks õige - kuid see on eluvaldkond, millega ma siiani hakkama ei saa. Magus on mu stimulaator, tegude ning plaanide käivitaja ja rahusti.

Sel (või eelmisel, ma ei mäletagi) kevadel kahmasin kaks korda Biomarketist Vivian brändi piparmünditäidisega šokolaadi, mis pole vegan - ma ei lugenud korralikult pakendit. Kuna sel oli kirjas, et võib sisaldada piima, siis eeldasin, et see on tüüpiline hoiatus samadel liinidel toodetava kaubaga allergikutele, millele tähelepanu pöörama ei pea. Edasi ma ei lugenudki, sest sellise hoiatusega toodetel koostises piima siiski ei ole. Kuid võta näpust, teise tahvli sisse puginuna avastasin pakendit kontrollides (see pidev on kontroll on veganil õnneks nagu automatism juba), et koostises on siiski võirasv. No pagan, võirasv on ju ka piimast - siis see šokolaad ju sisaldab kindlasti piima, mitte et "võib sisaldada" (sic!)... miks koostisesilt küll nii sassi ajada, et see kõik tuleb luubiga läbi lugeda? Noh, sain oma võirasva siis kahest tahvlist seekord kätte ning asusin edaspidi otsima piparmündišokolaadi vegan versioonis. Algul satus näppu päris viisakas Bendicks assortiikarp - see on 200 g karbina saadaval Kannikese lillepoes, kuid suurema 400 g karbina paljudes poodides: Kaubamajas, Selveris, Delice's jne. Kingituseks on see tõesti hea leid, kuid kaua sa igapäevaselt üksinda ikka uhkeid kommikarpe näost sisse ajad... Lisaks häiris mind asjaolu, et piparmünditäidis koosneb suhkrugeelist - mina aga igatsesin midagi kreemist ja piparmündist ühteaegu. "Jah, see on vegan" netilehel  soovitati veel Marianne komme, aga see pole ka nagu see... Lisaks sain sealt info, et After Eight-laadsed kommid (Sellised: Vt siit) on saadaval Kopli Realiseerimiskeskuses kohapeal, kuid mitte e-poes. Teise linna otsa ma komme ostma sõita lihtalt ei viitsinud.

P.S. Edit poevaliku osas. Siiski-siiski, pärast seda postitust selgus, et Tallinna Kaubamajas on sellised piparmünditäidisega kommid veel olemas :) Nii, et kommikarpide osas siiski valikut täitsa on :) : https://summerdown.com/products/chocolate-peppermint-creams

Egas midagi, seda mida kodupoes olemas pole, tuleb ise välja mõelda - seekord aga alustan mitte enda loomingust, vaid ühe teise retsepti tõlkimisega, millele poešokolaadi otsingutel netis komistasin. Ehk ei olegi seekord tarvis oma köögilaborit käivitada ja saab piirduda hoopis kellelgi teise loominguga. Kuigi enda visioon sellisest šokolaadist on mul samuti olemas - aga ma ei viitsi katsetama hakata, juhul kui juba olemasolev variant hästi toimib. Pärit on see retsept Unconvitional baker lehelt :

Vaja läheb 9 mündišokolaadikommi  jaoks (minul on fotodel tehtud kuuekordne kogus sellest retseptist):

Täidiseks:

  • 3 dessertlusikatäit kookoskreemi ehk kookosmannat - mitte segi ajada kookosõliga. Kookosõli puhul on viljalihast õli välja pressitud, kookosmanna puhul aga püreestatud kogu viljaliha. Mina kasutasin Tervisetoodete kookoskreemi nende lõpumüügist. Edaspidi tuleb mõne muu tootja kookosmanna leida.
  • 3 dessertlusikatäit (30 ml) taimset piima, retsepti autor soovitab mandli oma. Mina tegin mandipiima samuti ise, kuna ma igapäevaselt taimepiimasid ei kasuta (v.a. Santa Maria kookoskoor kakao jaoks) ja liitrist mandlipiimapakki ma koju osta ei soovinud. Muidugi saaks taimepiima kokku panna ka kookoskoorest seda lahjendades, kuid tulemus oleks ehk jäänud üheülbane, kuna kookosmanna juba retseptis olemas. Seega maitsenüansside eesmärgil mandlipiim. 50 g ülelöö leotatud mandlitele lisasin 3 dl vett ja blenderdasin, seejärel kurnasin kurnamiskotis. Saadud tulemusest sain 18 dessertlusikatäit mandlipiima kuuekordse täidise koguse jaoks ja mõned lusikatäied jäid ülegi.
  • 1 dessertusikatäis vahtrasiirupit. Ilmselt sobiks ka mõni muu magustaja, kuid vahtrasiirup tundub maitsenüansi poolest just sobivaim valik retpsepti autori poolt
  • 1/2 teelusikatäit piparmündiekstrakti. Mina kasutan Koogimeistri eriti kanget ekstrakti. Seda peaks kasutama ettevaatlikult kanguse tõttu. Kuuekordse koguse puhul piisas minu jaoks 1,5-st teelusikatäiest. Ehk siis kaks korda vähem kui retseptis soovitatud, ühekordse koguse puhul 1/4 tl.
  • Soovi korral terake spirulina mündirohekaks värvuseks (1/16 kuni 1/8 teelusikatäit) 

1) Katteks algretsepti autorilt:

  • Poolteist tassi sulatatud tumedat šokolaadi (1 tass inglise mõistes on 240 ml, ehk siis 1,5 tassi puhul 360 ml šokolaadi - pean tunnistama, et seda on algretseptis minu arvates palju. Arvan, et sellise täidise jaoks piisab max ühest tassist arvestades asjaolu, et 100 g šokolaadi annab keskmiselt 95 ml sulašokolaadi - poolteise tassi jaoks peaks ainuüksi katteks ostma 3,75 tahvlit tumedat šokolaadi selleks, et katta vaid 9 kommi).
  • 1 dessertlusikatäis kookosõli - see teeb šokolaadi veidi vedelamaks ja laseb paremini täidist katta

2) Katteks minu versioon (ca 30 kommi jaoks, ehk siis retseptis toodud kolmekordse koguse jaoks): Tegin kohe oma versiooni, sest käsitöökommide katte jaoks ei tõuse minu käsi küll tavalist poešokolaadi ostma, eriti tahvlite kaupa. Siis võiks juba lihtsalt tumedat šokolaadi osta ja ära süüa kah. Mis siin ikka edasi enam komme meisterdada. Lisaks olen kunagi polešokolaadi proovinud sulatada ja see jääb sulanuna tõesti nii paks, et selle sisse komme kastes võib seda kuluda väga palju. Otsustasin teha oma materjalidest klaasitäie vedelšokolaadi ja vaadata, kui palju sellest katteks jagub - jagus nii 30-33 kommi jaoks. Alguses on sulašokoaad väga vedel ja jääb kommile õhukeselt. Seepärast esimesed 18 kommi kastsin šokolaadi sisse kaks korda - kui esimene kiht ära tahenes (jäätunud sisu ümber taheneb see instantselt), siis kohe uuesti. Viimased 15 kommi kastsin üks kord, kuna jäätunud kommisisu šokolaadi sisse kastes jahutab see ka šokolaadi ja see muutub üha paksemaks.

  • 150 g kakaovõid. Saab tellida näiteks Biolife keskkonnast või ZinuZ lehelt. Minul seekord Zinuselt rafineerimata kakaovõi.
  • 55 g kakod
  • 40 g kookossuhkrut või muud käepärast magustajat
  • 10 g letsitiini (annab šokolaadile omase tihke konsistentsi, kuid vedelam ja kõvem versioon tuleb edukalt ka ilma letsitiinita. Mina kasutan Iherbist tellitud päevalilleletsitiini: Vaata siit 
  • näpuotsaga ehk terake soola 
  • soovi korral 1 tl vaniljeekstrakti (improviseerisin käigu pealt juurde, aga ei pea)

Juhend: Valmista ette kookosmanna - vähemasti Tervisetoodete kookosmanna puhul tuleb purgi sisu ennem kasutamist sulatada ja ühtseks kreemiks segada, muidu on seal kookosrasv ja tahkem osa aja jooksul eraldunud. Siis blenderda kõik täidise koostososad blenderis või miniköögikombainis kreemiks ja täida sellega näiteks jääkuubikuvormid. Aseta vähemalt üheks tunniks sügavkülma. Hiljem pigista külmunud täidis vormidest välja. Seejärel:

1) Retsepti autori puhul: Sulata ning sega omavahel šokolaad ja kookosõli - kasta külmutatud täidis sulašokolaadi sisse ning paiguta küpsetus- või hõbepaberile tahenema. 

2) Minu versiooni puhul: sulata kuumaveevannis kakaovõi, sega sinna kõigepealt letsitiin, siis kakao ja kookossuhkur, terake soola ja vaniljeekstrakt - kasta külmutatud täidis sulašokolaadi sisse ning paiguta küpsetus- või hõbepaberile tahenema.

Aseta valmis kommid uuesti sügavkülma umbes 15 minutiks. Seejärel hoidista külmakpis - kui midagi üldse pärast kommide valmis saamist veel järgi on :)

Mina tegin täidist kuuekordse koguse. 500 g kookosmanna purgist saab 10-kordse koguse täidist. Poolest purgist plaanisin teha viiekordse koguse täidist (kuna kookosmanna tuleb sulatada, siis väga palju kordi ma lihtsalt ei taha seda lasta purgi sisu muudkui sulada ja uuesti külmkappi panna - seepärast mõtlesin kohe suurema koguse teha), kuid arvestasin vahtrasiirupit veidi valesti ja panin seda liiga palju. Seetõttu tuli improviseerida ja teha kuuekordne kogus täidist. Noh, kuuekordne kogus klappis just mul valmis tehtud mandlipiimakogusega, nii et pole viga. Ja täidist võbiki olla kohe suurem kogus valmis, kui sügavkülmas on ruumi. Nii saab soovi korral alati sealt sobiva koguse täidist võtta ja šokolaadi katte peale teha. Ehk siis kõiki komme ei pea korraga valmis tegema. Kuuekordest kogusest tuli minul täidist 60 kommi jaoks.

Täidiseümbrist aga teen edaspidigi enda versioonis. Kuigi ehk koostisainete tasakaal võib vajada timmimist, siis enda versiooni puhul sain klassitäie sulašokolaadiga katta ca 30-33 kommi, kui algretseptis toodud variandis saaks klaasitäiega katta vaid 6 kommi - poešokolaad on tõesti tihke ja ilmselt jääb täidise ümber ja ka anuma külgedele siis väga paksult kinni.

Traditsiooniline grupifoto algainetest - vasakpoolsed neli täidise jaosks (vahtrasiirup, kooksomanna, mandlid taimepiima jaoks ning piparmündiõli) ning parempoolsed neli šokolaadikatte jaoks (kookossuhkur, kakaovõi, kakao ja päevalilleletsitiin)


Kookosmanna sulab kuumaveevannis (kaussi valan kiirkeetjas keema aetud vee)

Mandlipiima valmistamine (mandlid olid üleöö leos, siis valasin
leotusvee ära ja lisasin 3 dl värsket vett)

Blenderdatud mandlid

Mandlipiima kurnamine läbi kurnamiskoti

Mandlipiim ja kookosmanna lähevad miniköögikombaini

Lisanduvad vahtrasiirup ja piparmündiõli

Täidise paigutamine jääkuubikuvormidesse

Kahest vormist jäi väheks - kolmandas on kolm jääkuubikut veel sees, aga see ei sega

Kuumaveevannis sulab 150 g kakaovõid (kaussi valan kiirkeetjast keeva vee)

Lisanduvad teised koostisained - kakao, kookossuhkur ja letsitiin, juurde improviseerisin terakese
soola ja kodus olevat vaniljeekstrakti

Kastmise sulašokolaadi sisse saab alata. Kuna mina küpsetuspaberit oma majapidamises ei kasuta, siis kommialusena läksid käiku alles hoitud hõbepaberid poešokolaadide ümbert. Nõukaegse väljalaskena olen veel sellest generatsioonist, kes "õigeks" šokolaadiks peab ikka seda , mis on hõbepaberis, mitte plastikpakendis. Sageli valin poes tumeda šokolaadi margi hõbepaberi pärast :D Kuid mulle tundub kummaline hõbepaber pärast šokolaadi söömist kohe ära visata - hoian need ikka alles, pakendades sinna maitserohelist ja muud säärast. Kuna kommid tulevad suht ruttu hõbepaberi pealt lahti, siis ka järgmise laari täidist sain sama paberite peale kuivama panna - eelmised tõstsin juba taldrikule ümber. Oma oskamatust sushipulkde hoidmisel ma fotodel pigem ei demonstreeriks. Ütleme nii, et see läks raskelt aga läbi raskuste tähtede poole.


Esimest korda kastes jäid sushipulga hoidmiskohad kommidel valgeks, kuid teist korda
kastes enam mitte

Taustaks rõdul potitomat ja õitsev basiilik, millel parasjagu maiustavat
mesilat püüdsin rohkem pildile saada, kui et komme endid :D
Postituse ülal on mesilane hoolikal vaatluses ka leitav, kuid teistel fotodel nullis
valgus selle kahjuks ära. Külla tulevad mesilased ja muud mutukad on üks suurimaid
rõõme mul rõdutaimede kasvatamise juures. Seepärast alati lasen neist osa õitsema,
ega tarvita kõiki toiduks ära.


Ja jäägid? - klaasi külge kuivanud šokolaadist ja üle jäänud mandlipiimast saab
keeva vett lisades veel ühe mõnusa klaasitäie kakod. Ja mandlipiima teost
järele jäänud mandlipuru saab lihtsalt aknalaual või talvisel ajal ka radiaatoril
kuivatada ning sokutada osa jahu asemel mõnesse küpsetisse.

Kommentaarid