Vegan VÕI, isetehtud! - ainult kookosest
Talvisel perioodil tunnen aegajalt puudust sellest, et saaks leivale võid määrida. Ökopoes on küll müügil tervislikumat sorti vegan võid nt Prima Omega-3, kuid minu süda ei andnud ennem rahu, kuni olin valmis saanud pakendivaba ja terviktoidu kategooriasse kuuluva vegan või. Mulle meeldib tunda, et pakendatud toidu ostmine on aegajalt tore võimalus, aga mitte igapäevane vajadus.

Vaja läheb:
- 2 kookospähklit
- maitse järgi himaalaja soola
- kookose maitse neutraliseerimiseks maitserohelist (peterselli, tilli)
Kõlbliku kookospähkli valimisest poeletist on juttu: SIIN
Valmistamine:
1) Koori ja tükelda kookospähklid, aseta blenderisse ning kata piisava hulga veega, et segu blenderis kenasti ringi käiks
2) Kurna saadud segu läbi kurnamisriide ja vala kookospiim purki. Purgi kaane vahele tasub panna jupikese kilet, kui on oht, et kaas vedelikku läbi laseb. Aseta purk üleööks tagurpidi külmkappi.
3) Hommikul näeb purk välja selline - koor on tõusnud pinnale ja vesi on põhjas
5) Vahusta purki jäänud koort nii kaua, kuni see läheb tükki ja tekstuuri sisse tekib vesi (vahepealse etapina saab koheva vahukoore)
6) Pressi lusikaga purki jäänud massi niikaua kuni kõik nähtav vesi on eraldunud ning vala see ettevaatlikult ära. Järele jäänud mass hoiab kenasti ühte ega valgu veega kaasa.
![]() | |
Kookosvõi ehk vahustatud kontsentreeritud kookoskoor |
PS :
- Kuna kookosvõi sisaldab küllastunud rasvhappeid, käitub ta nagu tavaline või - külmas muutub liiga kõvaks. Seega veidikeseks ennem kasutamist külmast välja võtta
- Kahest kookospähklist saab 1,5 dl võid. Üsna vähe, aga võid ei ole vaja palju süüa ka :)
- Kookosvõi rikneb kiiresti, vaja paari päevaga ära tarvitada, mis on minu jaoks sobiv aeg. Kui juba korra võid teen, siis see kulub mul kohe ära ka
Kommentaarid
Postita kommentaar