Omamoodi piparkoogid - gluteenivabad, suhkruvabad, vegan
Oi kuidas mulle meeldib valmis saada mõni retsept, mida olen juba piisavalt palju teinud, et kõlbab traditsiooniks nimetada :) Olles viimased paar aastat seda piparkoogitaigent valmistanud, tundub, et jõulud ei olegi enam nii hirmuäratavad - hirmsad olid nad siis, kui nooremana tuli sel ajal süüa vaid keha tasakaalust välja löövaid toite (gluteeni- ja suhkrurikkaid) ja ma enda jaoks sobivaid alternatiive ei olnud veel välja mõelnud.
- 110 g toortatrajahu (jahvatan lihtsalt toortatrakruubid jahvatis/kohviveskis, kuna valmis toortatrajahu ma muidu igapäeva elus ei kasuta, küll aga on kodus tavaliselt vajadusel võtta toortatrakruubid)
- 30 g kartulitärklist (või mistahes tärklist, annab taignale kokkuhoidvust)
- 20 g riisijahu (olen kasutanud ka kokku 50 g ainult kartulitärklist või 50 g ainult riisijahu, kuid kartulitärklis annab taignale parema kokkuhoidvuse ja riisijahu rohkem küpsisele omast tekstuuri. Ainult kartulitärklist kasutades kuivavad piparkoogid ruttu väga kõvaks)
- 30 g peeneks jahvatatud kookoshelbeid (või kookosjahu - kookosjahu pannes võib veidi rohkem kookosrasva lisada, sest kookoshelbed on rasvasemad kui kookosjahu)
- 30 g jaanikauna jahu (karamellise maitse tõttu imiteerib tavapäraselt taignas käivat suhkrusiirupit)
- 90-100g kuivatatud tumedaid, naturaalseid aprikoose (maitse samuti toetab suhkrusiirupi asendust koos jaanikaunajahuga)
- 30 g kookosrasva
- 30 g mistahes toiduõli (rasvaine puhul toimiks ilmselt ka kas ainult õli või ainult kookosrasv aga segan neid omavahel, kuna kookosrasv tahkestub toatemperatuuril - see aitab hoida taignarullimisel rohkem vormi. Kahtlustan, et ainuüksi kookosrasva kasutades pehmeneks tainas käte vahel rullides liiga aeglaselt, aga ainult õliga jälle läheks liiga kiirelt käte vahel nätskeks)
- 10 g kuivatatud ökoapelsini koort (10 g kuivataud koort saab umbes-täpselt ühest keskmisest ökoapelsinist. Koortel lõigata ära valge sisemine kiht, lõikuda oranž kiht väikesteks tükkideks ja asetada radiaatorile kuivama. Vaata siit - postituse lõpust pilte. Juba kuivanud tükid jahvatada kohviveskis jahuks)
- 150-200 g vett lisaks aprikooside leotusveele (lisada blenderdamisel kui mass on liiga tihe või siis kui taigen tundub vedelate ja tahkete komponentide kokku segamisel liiga kuiv)
- 1 g kurkumit (veerand teelusikatäit)
- 2 g nelki
- 2-3 g ehk pool muskaatpähklit
- 5 g kaneeli
- 7-8 g värsket ingverijuurt
- 2 g psülliumi (peaks andma taignale kummjust ja rullitavust aga kuna toortatrajahu on iseenesest üsna hea rullitavusega, ei pruugi selle puudumine suurt midagi mõjutada)
- 1 g ehk näpuotsaga soola
- 0,5 tl söögisoodat ja sama palju sidrunihapet (ilmselt sobib ka küpsetuspulber)
Maitseainete jahvati mahutab korraga veidi rohkem, kui kohviveski ja sobib ka toortatratangu jahvatamiseks |
Küllap saaks erinevad maitseained asendada ühe ainsa ehk piparkoogimaitseainega - minu puhul on oluline maitseainete segu ise teha, sest väldin pipart ja vürtsi (need ei sobi mulle) ning n-ö "cooking from scraths" ehk võimalikult algainetest ja terviktoidule lähedane söögitegu lihtsalt rõõmustab mind :)
Valmistamine on ääretult lihtne:
Kaks päeva ennem taignategu panen aprikoosid likku - lisan just niipalju vett, et aprikoosid oleks kenasti kaetud.
Päev ennem taignategu blenderdan aprikoosid püreeks koos leotusveega, lisan enamasti blenderdamisel juurde veel 150-250 ml vett (kui aprikoosid on leotatud suuremas hulgas vees või kasutusel väga hea blender, võib juhtuda, et lisavett ei ole vaja). Püreele lisan kõik maitseained - jahvatis peenestan muskaatpähkli, nelgiterad, ökoapelsini koored, lisan kaneeli, kurkumi ja peeneks hakitud värske ingverijuure. Blenderdan kõik hoolega läbi. Blenderdatud püree jätan üleöö külmkappi tõmbama. See segu jääb väga mõru ja nii peabki olema - hiljem lahjendavad kuivaineid vürtside kangust ja jaanikauna jahu ning kookoshelbed toovad magusust juurde.
Aprikoosipüree, kuumaveekausis sulav kookosrasv ja kuivained (pildil veel näha värske ingver, mille lihtsalt maitseainetesse lisada unustasin ja seetõttu püree uuesti läbi blenderdan) |
Sulatan kuumaveevannis kookosõli ja lisan koos taimeõliga toasoojale aprikoosipüreele (püree ei tohiks olla külm, kuna siis kookosrasv tahkestub liiga kiiresti ja ei segune). Seejärel lisan juba omavahel segatud kuivaineid ja sõtkun hästi läbi. Kui taigen jääb kuiv, lisan vajadusel vähehaaval veidi veel vett.
Ja taigen valmis ongi! (tahenemiseks ehk hoida veel üleöö, et maitseained tõmbaksid aga pole ilmtingimata vaja)
Edasi küpsetama! Lauale raputan taigna rullimiseks hästi peeneks jahvatatud toortatrajahu. Küpsetuspanni määrin kookosrasvaga. Küpsetan madal kuumusel ca 150-kraadises ahjus, ca 10 minutit. Täpsemaid juhiseid aja ja kuumuse kohta ehk anda ei saagi, ahjud on nii erinevad. Taigen on selline, pigem tugev ja sitke, mitte väga nätske:
Alla raputan hästi peeneks jahvatatud toortatrajahu |
Selles, et mul puudub juba 5 aastat taignarull, on ilmselt süüdi asjaolu, et see porgandimehu pudel on lihtsalt nii hea rullimiseks, et muud pole vajagi |
Vormid valmis! :) |
Pannitäis laetud :) |
Ahjust tulnud - tegemist on pigem pehmete piparkookidega, mitte väga krõbedatega. Ja nad kerkivad väga vähe - õhemad pea üldse mitte |
Ja lõpetuseks tuleb nõud ka pesta. Kuna armastan väga filigraanseid vorme, on mõistlik neid käänulisi metallteid harjata vana hambaharja otsikuga. |
Kommentaarid
Postita kommentaar