Piparkoogiglasuur - suhkruvaba, vegan
- ca 150 ml ehk ühe ilma soolata kikerhernekonservi vedelik. Pean silmas neid 400-grammiseid plekkpurgis konserve, näiteks: See. Tegelikult on sel vedelikul vegan kokandusmaailmas peenem nimi - aquafaba. Õigupoolest võiks saadud vedelikust kasutada palju vähemgi, kui just mitut lauatäit piparkooke kaunistamisele ei lähe - olgu see üks konserv toodud markeriks, et ühest purgist igal juhul piisab, kuigi 1,5 dl vedelikku tundub esmavaatlusel na vähe. Sellest saab uskumatult palju glasuuri! - ca 800 ml
- 1 kuhjaga teelusikatäis peeneks jahvatatud sidrunihapet (150 ml kikerhernevedeliku kohta)
- 250-300 g kohviveskis udupeeneks jahvatatud erütritooli (150 ml kikerhernevedeliku kohta). Või veidi enamgi - glasuur peab tulema igal juhul küllaltki tihe ja paks, ei tohi lasta end kikerhernevahul ära petta, et see vaht ise end kuivades ülal hoiab, kuigi sellise vahuga juba annaks kaunistust teha küll. Pigem lisada rohkem erütritooli, kui et vähem. Mina ostan erütritooli: Siit. - kunagi oli see toode antud poes odav, nüüd lihtsalt keskmise hinnaga, harjumusest tellin ikka seda suurt pakki kuniks ehk taas mõne soodsama koha leian.
- värvainetena jahvatatud jõhvikapulbrit/jõhvikamahla, kurkumit, kakaod jne
Valmistamine:
Erütritooli jahvatamine |
- Kurnan kikerherned konservist välja ja valan saadud vedeliku vahustusanumasse - sellest, et vedelik on alguses veidi kollakas, et tasu heituda, vahustades kaob see toon üsna pea justnagu munavalgelgi ja muutub säravvalgeks.
- Vahustan veidi aega mikseriga, kuni tekib esimene õrn vaht. Seejärel hakkan tasapisi vahustamise ajal lusikas-lusika haaval lisama erütritoolipulbrit ja lisan ka sidrunhappe (tavaliselt jahvatangi erütritooli ja sidrunhappe koos pulbriks).
Valgele vahule lisan veel erütritooli pulbrit et see ikka hästi paks oleks, roosale lisan pulbriks jahvatatud jõhvikakestasid (kuivatan vahel maitsevee jaoks tehtud jõhvikamahlast üle jäänud jõhvikate kestad, et neid hiljem roosa värvainena kasutada). Kui lisada roosaks värvimiseks jõhvikamahla, siis tuleb ka arvestada, et vaja veel erütritooli paksuse saavutamiseks lisada.
Jah - see 700 ml purk jäigi väikeseks. Tuleb arvestada, et vähemalt ca 800 ml glasuuri tuleb ühest kikerhernekonservi vedelikust |
Erineb see glasuur tavapärasest selle poolest, et jääb kuivades veidi vahune ja õhuline ning glamuurselt sätendav - just nagu pooljäätunud lumi. Minu jaoks on see hurmav ja tore leid. Küll aga tuleb tõdeda, et vahuse glasuuriga kaunistamine nii filigraanset tulemust ei võimalda, kui tuhksuhkru abil tehtud glasuur. Lisaks on erütritoolist glasuur õhulisuse tõttu õrnem ja kipub kergelt purunema.
Kaunistamine alaku! Tegin ruttu kehvad pildid ära, et lõpp väsimusest lappama saaks minna :) Järgmisel aastal teen pool kogust! (Ja parema foto :D) Piparkootegu nr 2. Kui glasuuri üle jääb, saab sellega ära "pasteerida" ka kõik muu, mis majapidamises ette jääb ;D Mina glasuurisin Dr Nature tatragaletid - hea suhkruvaba ja õhuline magus näkileib kevadiseks perioodiks, kui piparkoogid juba otsas on. |
Kommentaarid
Postita kommentaar