Gluteenivaba tume vormileib
Toitun periooditi gluteenivabalt - kui suudan. Aga tumedast nö "karmist" leivast olen gluteenivabalt toitudes puudust tundnud. Poeletil on enamus gluteenivabu leibu pigem heledad saialised, mis on tekstuurilt ikka väga kaugel tumedast leivast.
Parim poeleibadest, mida ostan, on Marta Pagari tatraleib. Kuid vahel tahaksin veelgi karedama, rukkijahuleiva tekstuuriga varianti, mis oleks kodune ja ka pärmist vaba.
Nüüd katsetasingi valmis tumeda leiva retsepti, mille võtme-element on kinoajahu. Jah, eks kinoa kipub jätma ka sellele leivale veidi "saepuru" maitse külge, sest kinoa on juba selline maltsaline taim, mis teha. Aga mõnusalt tumeda maaleiva saab selle abil siiski valmistada.
Retsept on järgmine:
- 200 g kinoajahu - jahvatan lihtsalt kohviveskis erivärvilised kinoaterad jahuks, mingit eraldi jahu selleks ei osta. Kasutan kodus punase ja valge kinoa segu, aga leivas võib kasutada ka musti terasid. Mul on kasutusel vaid punase ja valge segu hoopis seetõttu, et kasutan kinoad sageli toiduks ka keedetuna ning mustad terad keevad kauem kui punased ja valged. Et kinoa rutem valmiks, siis jätan mustad välja. Kinoa ostan: Siit
- 150 g kartulitärklist - või mistahes tärklist, mina kasuta mahe kartulitärklist. Ostan: Siit
- 20 g linaseemneid - samuti jahvatatult
- 3 g ehk ca 1 spl psülliumit (Võib ka ära jätta, olen korduvalt seda leiba ilma psülliumita teinud, jääb lihtsalt veidi muredam ja raskem lõigata. Psüllium on kuivaine, mis annab taignale rohkem geelja tekstuuri ja aitab küpsetistel tugevamalt koos püsida. Sama eesmärki täidavad linaseemned) Psülliumi saan samuti kas Biolife ostukeskkonnast või Biomarketist, kus seda leiab vahel ka lahtiselt müügil, et ei pea tervet pakki ostma, kui seda muidu kodus ei kasuta.
- 0,5-1 tl soola (maitse järgi)
- 0,75 tl sidrunhapet. Sidrunhapet on mõistlik osta suures koguses, juhul, kui ka majapidamises seda kasutada. Ostan Prismast tavaliselt 500 g paki, millest jätkub tükiks ajaks
- 0,75 tl soodat
- 15 g õli või muud käepärast rasvainet
- ca 350-400 g vett
- Veidi rasvainet vormi määrimiseks ja jahu vormi sisse puistamiseks, et leib paremini vormist välja tuleks
Taigen võiks olla vormileivale kohase tihedusega - st selline kört. Mitte säärane taigen, mis ahjuplaadil ise vormi hoiaks. Algul vett lisades jääb taigen pigem vedel, kuid teised komponendid imavad selle kohe endasse ja lõpuks jääb ikka selline paksem kört järele.
Segan kinoajahu ja tärklise omavahel, seejärel lisan kõik teised kuivained, kõige lõpuks õli ja vee (P.S täiendus 03.2023 - pärast gluteenivaba saia retsepti katsetusi olen siiski ka leiva tegemise puhul ennem seganud vee sisse psülliumi, lasknud sel veidi paisuda vees ning seejärel lisanud segu kuivainetele - nii kerkib leib paremini. Samuti olen hakanud sidrunhapet jahvatama, et see paremini soodaga reageeriks - väikestes sidrunhappepakkides nt Santa Maria omad, on juba küllaltki peen sidruhape, siis pole tarvis jahvatada, kuid kui tarvitada suuremaid 500 g pakke, siis neis on jämedateraline sidrunhape, mis vajaks eeljahvatamist). Segan taigna ühtlaseks, määrin leivavormi ning katan vormi seest jahupuruga. Seejärel kallan taigna vormi, küpsetan ahjus 200-220 kraadi juures ca 35-60 minutit. Päris täpset valmimisaega ei saagi kirja panna, sest ahjud on vahel nii erinevad. Psülliumiga leib küpsem kauem ja kerkib vähem, kui see, millele psülliumit lisatud ei ole. Aga leib peaks olema pealt tumepruun ja vana head trikki puidust grillvardaga saab ka kastada - torgates selle küpseva leiva sisse ja vaadates kas leib tundub seest veel nätske ja vajab küpsemiseks lisa-aega.
Leivavormina kasutan seda vormi: Vaata siit (leivavorm KESKMINE)
See on küllaltki väike, 1-liitrine vorm, mõõtudega 11 cm laius, 21,5 cm pikkus ja sügavusega 8 cm. Retseptis toodud kogused sobivad just sellise vormi sisse.
Tavaliselt tellin kaks kilost pakki erinevat värvi kinoad ja segan selle ühte suurde purki kokku Mulle väga meeldib, kui toidu tekstuur on purkides näha ja loob toredaid mustreid |
Grupifoto: purkides kinoa, linaseemned ja psüllium, lisaks oliiviõli, kartulitärklis ja sooda (pildilt jäi välja sidrunihape ja sool) |
Kõigepealt jahvatan kinoa - portsu kaupa, sest vajalik kogus korraga jahvatisse ei mahu |
Jahu tehtud - olgu see 500 W blender-jahvati, mis mul juba 8-9 aastat kasutusel on, märgiks, et ka tavalise lihtsa masinaga saab enamiku töid tehtud, olen seda kasutanud ka toortoitluse aegadel |
Selline tekstuur kinoajahul - kui saab, võib ka peenemaks lasta |
Kuivained koos |
Ahju minek |
Ahjust tulek - räti sisse sooja ja veidi pihustatud vett peale, et koorik liiga kõvaks ei tõmbuks |
Valmis |
Poseerib |
Hoiustan külmkapis plastkarbis, et ruttu kõvaks ei läheks |
Gluteenivaba vegan vormisaia retsepti aga leiab: Siit
Ja tumeda tatraleiva leiab: Siit
Kommentaarid
Postita kommentaar