Rabarberikook
Pean alustama sellest, et ma ei tea tobedamat sõna, kui "rustikaalne". Püüdsin nii ja naa mõelda selle koogi iseloomustamiseks vähem totrat sõna, kuid just nimelt rustikaalne see kook on - selline natuke karedam, tume, justkui täisteraline, kuigi sisaldab ka rafineeritud gluteenivaba jahu.
Teen seda kooki juba mitmeid aastaid kevadeti, sest mis on üks kevad-suvi ühe mõnusa rabarberikoogita? Retsepti lõin siis, kui ma ei osanud veel korralikku gluteenivaba saiajahu kokku segada ning alustuseks kasutasin poe gluteenivaba jahu. See aga tundus liiga toitainetevaene ning püüdsin sinna sisse kombineerida toiteaineterikkamaid jahusid nii palju, kui vähegi andis. Nüüdseks suudan küpsetada ka gluteenivaba saia ning ilmselt annaks ka selles retseptis poejahu osa asendada enda loodud jahuseguga, kuid nii olen ma seda kooki aastaid teinud ja polegi nagu enam soovi seda muuta. Antud kooki teen nagunii kevad-suveti vaid paar-kolm korda ja selle mõne korra jaoks mind vajadus poejahusegu järele väga ei heiduta. Ehk ükskord proovin ka omaloodud saiajahuga järele, kas saan selle koogi poejahuta tehtud.
Retsept on järgmine. Antud kogus sobib 24 cm-laiusesse ümmargusse koogivormi, mis annab umbes tordipaksusega koogi - st kook ei jää õhuke vaid mõnusalt kohev ja paks:
- 400 g rabarberit
- 175 g poe gluteenivaba jahusegu, mina kasutan Schär universaalset saiajahu: Vt Siit
- 100 g kinoajahu (jahvatan kinoaterad tavaliselt ise jahuks ja midagi eraldi ei osta)
- 60 g kikerhernejahu
- 30 g kookoshelbeid
- 1 tl (5g) soodat
- 0,5 tl (2-3 g) soola
- 80 g käepärast õli
- 5 g õunaäädikat
- 130-150 g kookossuhkrut (see karamelline suhkur sobib ideaalselt rabarberiga)
- 300 g vett
Nii kookoshelbeid kui ka enamus jahusid on lahtiselt müügil Biomarketis - kasutan alati seda võimalust, kui on vaja osta harvemini kasutatavaid kuivaineid, nii ei pea tervet pakki koju kappi seisma ostma ja saab (korduv)kasutada oma pakendeid
Eraldi kausis segan kokku jahud, kookoshebed, sooda ja soola. Teise kaussi segan kokku õli, kookossukru, õunaäädika ja vee. Seejärel segan need omavahel kokku ja lisan tükeldatud rabarberi. Koogivormi määrin kookosrasvaga ning puistan põhja ja äärtesse veel veidi jahu, et kook vormist hästi lahti tuleks. Küpsetan 180-200 kraadi juures 45-60 minutit. Küpsetiste puhul tuleb, nagu ikka, tunda kuumuse osas oma ahju eripära ja proovida puidust grillvardaga järele, millal see enam taigent külge ei võta. Siis on kook valmis. Ja grillvarda puhul soovitan selle pärast kasutamist leotada ja puhtaks pesta, sest pole mõtet iga saia-, leiva- või koogiteo peale üht puitvarrast raisata.
Traditsiooniline grupifoto peamistest algainetest. Tagumistes purkides valge ja punase kinoasegu, kookoshelbed ja sooda, ees purgis kookossuhkur. 400 g rabarberit annab ca 3 paksemat rabarberivart |
Mul kuulub selline jahvati blenderi juurde |
Jahvatatud kinoa |
Ennem kõige kokku segamist. |
Ahju minenk |
Ahjust tulek. Minu ahju puhul 180 kraadi ja pigem 50-60 minutit. Ja siis rätiku alla jahtuma :) |
Veel viimane võimalus ennem suure suve saabumist täiendavalt rasvuda :D. Kasutagem võimalust - praegu veel jahedamad ilmad :) |
Kommentaarid
Postita kommentaar