Katsetused šokolaadiga: Valge vegan šokolaad


Retsepti algallikana lähtusin "Lazycatkitcheni" kodulehel olevast: sellest variandist. Aitäh mind rajale juhatamast. Kogu eellugu saab lugeda postituse lõpust.

Vaja läheb:

  • 50 g kakaovõid, ostan: Siit
  • 40 g jahvatatud india pähkleid, ostan: Siit
  • 40 g Plantoni hapukoort, ostan: Siit (tõenäoliselt võiks toimida ka mõni jogurt)
  • 30 g kookospiimapulbrit (fotol olev pärineb nori.ee lehelt kuid pole seal enam müügil. Aga võib leida näiteks ka: Siit))
  • 20-30 g pulbriks jahvatatud erütritooli, ostan: Siit
  • terake soola
  • 1 tl vanilje ekstrakti (mina valmistan seda vaniljekaunadest rummi baasil ise. Kirjeldus: Siin)
Antud kogus mahub kahte 80 g šokolaadivormi (kokku siis tuleb kaks sellist tahvlit), mille ostsin toonasest ChezMariuse kokapoest, mida Eestis praegu enam paraku pole. Odavaima versiooni nägin aga hiljem hoopis Gemoss kokatarvete poes, seal maksis üks selline šokolaadivorm 6 eurot (seisuga 02.2022)

Valge šokolaad taimse hapukoore, kookospiimapulbri
 ja jahvatatud india pähklitega


Valmistamine:
Panen 50 g kakaovõid klaasis keevaveekaussi sulama. Klaas võiks olla vähemalt 200 ml, kuna sinna lisan hiljem ka teised komponendid. Teen endale eraldi tassikesse tee ja asetan kuuma tassi kohale alustassile soojenema 40 g Plantoni hapukoort (Vt allpool fotosid). Jahvatis peenestan india pähklid ja erütritooli võimalikult peeneks. Kui kakaovõi on sulanud, lisan sooja hapukoore. Alguses hapukoor ei segune hästi ja jääb tükiline, aga pole midagi. Seejärel lisan kuivained - jahvatatud erütritooli, jahvatatud india pähklid, kookospiimapulbri, terakese soola. Kõige lõpuks lisan 1 tl vaniljeekstrakti. Valan vormidesse ja soovi korral lisan lisandeid. Mina panin seekord kuivatatud ja jahvatatud jõhvikakestasid (Neid jääb mul mahlateost pidevalt üle: Vt postitust) Siis panen vormi valatud šokolaadimassi külmkappi tahenema.

Traditsiooniline grupifoto lähteainetest: vasakul viimased kakaovõi mündid veel järel kotis,
pudelis vaniljeekstrakt

Vasakul soojeneb teetassi peal Plantoni hapukoor, paremal on keeva vee kaussi asetatud 
klaasiga kakaovõimündid sulama

India pähklid jahvatisse, 
sama teekonda järgib erütritool

Komponendid ennem kokku segamist - taldrikul jahvatatud erütritool, 
india pähklid ja kookospiimapulber

Kakaovõi ja kookoskoor kohe omavahel ei segune

Nüüd on klaasis kõik ained kokku segatud ja vormid valmis


Tehtud! Nüüd külmkappi vähemalt tunnikeseks tahenema


Eellugu:

Juba pikemat aega olen üritanud genereerida valge šokolaadi retsepti, mis oleks kreemine ja enamvähem tervislik.

Ajendeid katsetama hakata oli mitmeid, peamiselt Icoh šokolaadi hinna suur erinevus Biomarketis ja Prismas, mida enamjaolt toona ostsin. Veel hiljuti oli seda šokolaadi müüa just sellistes Prismades, kuhu ma ei satu ja samas ka Biomarketis, kuid seal ca euro kallimana. Kooner, nagu ma olen, ajas mind see üsna närvi, et odavama tahvli ostmise jaoks tuleb teise linna otsa sõita ja otsustasin, et katsetan ise tegemise ära - saan ilma poodide determineermiseta hakkama, kus ja kunas ma käima pean, et šokolaadi saada. Boonuseks veel see, et saan teha suhkruvaba versiooni, mis poes maksaks ilmselt hingehinda. Lisaks meenus mulle aastaid tagasi Looduspere poes müüdud luukumišokolaad, mida juba toona soovisin järele teha - ka see šokolaad oli heledamat sorti, kuigi mitte päris valge.

Katsetamist alustasin "Lazycatkitchen" lehel olevast retseptist, kus baasina kasutasin kakaovõid, india pähkleid ja kookose piimapulbrit. Kes soovib, proovigu sedagi retsepti. Tulemuse sain selle retseptiga hea, aga minu jaoks veidi liiga rasvase, 100-s  grammis ca 700 kcal. 

Siis lajatas mulle pähe kasutada lahjenduseks vegan hapukoort. Teadsin küll, et vett sisaldavad ained kakaovõiga ei haaku (hapukoores on ka vesi komponendina sees), aga katsetasin siiski - kuigi kokku segades oli kõik kraam mahe ja mõnus, siis külmkappi tahenema asetades valgus hapukoor põhja ja kakaovõi tahenes peal ära. Alla jäi erütritooline hapukooreplöga. Mul on kodus küll olemas päevalilleletsitiin, mida saaks emulgaatorina kasutada, kuid ma ei plaani selle ostmist jätkata ja seetõttu soovisin luua retsepti, milles emulgaatorit vaja ei oleks. Nüüd tean, et hapukoort oli lihtsalt liiga palju ja kui seda vähem panna, siis taheneb küll.

Üks võte vett sisaldavate komponentide eraldumise takistamiseks on šokolaadisegu hoida võimalikult kaua ennem külma tahenema asetamist toatemperatuuril, samal ajal aegajalt segades. Külmkappi panna alles siis, kui segu on juba piisavalt paks. Selline tahendamine on minu kärsitu meele jaoks aga liiga ajakulukas võte (siis peab segu päris kaua segama toatemeperatuuril paksenemise ajal) ning esialgu püüdsin segu lihtsalt kolmanda kuivainega paksendada - kuna mul šokolaadi jaoks juba kookose piimapulber tellitud oli, lisasin sedagi. Ka kookospiimapulber ei segunenud kuigivõrd hästi muude koostisainetega ning lõpuks sain esmase toimiva variandi jahvatatud india pähklitega:

Variant 1:

  • 60 g kakaovõid, ostan: Siit
  • 40 g jahvatatud india pähkleid, ostan: Siit
  • 40 g Plantoni hapukoort, ostan: Siit (tõenäoliselt võiks toimida ka mõni jogurt)
  • 20 g pulbriks jahvatatud erütritooli
  • terake soola
  • 1 tl vanilje ekstrakti (mina valmistan seda vaniljekaunadest rummi baasil ise)
Ilma kookospiimapulbita aga ei jäänud šokolaadi maitse minu arvates päris hea ning hapukooremaitset on liiga palju tunda. Samas üsna söödav, ega ta minusuguse söödiku poolt söömata jäänud igal juhul :) Teisalt pean tunnistama, et see kookospiimapulbri variant mulle retseptis siiani väga ei meeldi, sest sisaldab eneses ka maisitärklist ja maltodekstroosi. Tunnen, et ei tahaks sellist kraami regulaarselt tarvitada. Ise tehtud šokolaad peaks olema puhtam, kui maisitärklist ja maltodektstriini sisaldavad komponendid seda on. 

Olen katsetanud luukumipulbri lisamist, mis teeb maitse oluliselt paremaks (luukumipulbrit saab pakendivabalt osta Rocca al Mare Biomarketist) ja ka jahvatatud jõhvikat (mul jääb jõhvikamahla teost pideval kestasid üle - need kuivatan ja jahvatan.) Samuti olen lisanud toortatrajahu, mis annab šokolaadile veidi kamašokolaadi meki. Head variandid kõik, kuid täpsemat retsepti mul hetkel loodud ei ole.

Praeguseks on mul katsetamisest järel hulgi untsu läinud komponente alates ebaõnnestunud india pähkli võist (lisasin köögikombainis india pähkleid võiks lastes veidi ka vett ja veega varianti ei võta šokolaad hästi omaks ja kipub hülgama - piirdun edaspidi jahvatatud india pähklitega ega püüa neid pähklivõiks teha) lõpetades külmutatud hapukoorega (jah, järele jäänud hapukoort võib külmutada ja siis uuesti šokolaaditeoks kasutada). Nii et mõne kuu jagu saan nüüd realiseerida untsu läinud komponente tehes tonnide kaupa halba vegan valget šokolaadi :D - sest toiduainete ära viskamist ma ei salli. Ühel heal päeval aga saan ma ilmselt kustutada enamiku sellest tekstist siin ja jätta alles vaid retsepti, mis on proovitud variantidest kõige kreemjam, suus sulavam ja siidisem.


Kommentaarid