Katsetused šokolaadiga: Valge vegan šokolaad
Retsepti algallikana lähtusin "Lazycatkitcheni" kodulehel olevast: sellest variandist. Aitäh mind rajale juhatamast. Kogu eellugu saab lugeda postituse lõpust.
Vaja läheb:
- 50 g kakaovõid, ostan: Siit
- 40 g jahvatatud india pähkleid, ostan: Siit
- 40 g Plantoni hapukoort, ostan: Siit (tõenäoliselt võiks toimida ka mõni jogurt)
- 30 g kookospiimapulbrit (fotol olev pärineb nori.ee lehelt kuid pole seal enam müügil. Aga võib leida näiteks ka: Siit))
- 20-30 g pulbriks jahvatatud erütritooli, ostan: Siit
- terake soola
- 1 tl vanilje ekstrakti (mina valmistan seda vaniljekaunadest rummi baasil ise. Kirjeldus: Siin)
Valge šokolaad taimse hapukoore, kookospiimapulbri ja jahvatatud india pähklitega |
![]() |
Traditsiooniline grupifoto lähteainetest: vasakul viimased kakaovõi mündid veel järel kotis, pudelis vaniljeekstrakt |
![]() |
Vasakul soojeneb teetassi peal Plantoni hapukoor, paremal on keeva vee kaussi asetatud klaasiga kakaovõimündid sulama |
![]() |
India pähklid jahvatisse, sama teekonda järgib erütritool |
![]() |
Komponendid ennem kokku segamist - taldrikul jahvatatud erütritool, india pähklid ja kookospiimapulber |
![]() |
Kakaovõi ja kookoskoor kohe omavahel ei segune |
![]() |
Nüüd on klaasis kõik ained kokku segatud ja vormid valmis |
![]() |
Tehtud! Nüüd külmkappi vähemalt tunnikeseks tahenema |
Juba pikemat aega olen üritanud genereerida valge šokolaadi retsepti, mis oleks kreemine ja enamvähem tervislik.
Ajendeid katsetama hakata oli mitmeid, peamiselt Icoh šokolaadi hinna suur erinevus Biomarketis ja Prismas, mida enamjaolt toona ostsin. Veel hiljuti oli seda šokolaadi müüa just sellistes Prismades, kuhu ma ei satu ja samas ka Biomarketis, kuid seal ca euro kallimana. Kooner, nagu ma olen, ajas mind see üsna närvi, et odavama tahvli ostmise jaoks tuleb teise linna otsa sõita ja otsustasin, et katsetan ise tegemise ära - saan ilma poodide determineermiseta hakkama, kus ja kunas ma käima pean, et šokolaadi saada. Boonuseks veel see, et saan teha suhkruvaba versiooni, mis poes maksaks ilmselt hingehinda. Lisaks meenus mulle aastaid tagasi Looduspere poes müüdud luukumišokolaad, mida juba toona soovisin järele teha - ka see šokolaad oli heledamat sorti, kuigi mitte päris valge.
Katsetamist alustasin "Lazycatkitchen" lehel olevast retseptist, kus baasina kasutasin kakaovõid, india pähkleid ja kookose piimapulbrit. Kes soovib, proovigu sedagi retsepti. Tulemuse sain selle retseptiga hea, aga minu jaoks veidi liiga rasvase, 100-s grammis ca 700 kcal.
Siis lajatas mulle pähe kasutada lahjenduseks vegan hapukoort. Teadsin küll, et vett sisaldavad ained kakaovõiga ei haaku (hapukoores on ka vesi komponendina sees), aga katsetasin siiski - kuigi kokku segades oli kõik kraam mahe ja mõnus, siis külmkappi tahenema asetades valgus hapukoor põhja ja kakaovõi tahenes peal ära. Alla jäi erütritooline hapukooreplöga. Mul on kodus küll olemas päevalilleletsitiin, mida saaks emulgaatorina kasutada, kuid ma ei plaani selle ostmist jätkata ja seetõttu soovisin luua retsepti, milles emulgaatorit vaja ei oleks. Nüüd tean, et hapukoort oli lihtsalt liiga palju ja kui seda vähem panna, siis taheneb küll.
Üks võte vett sisaldavate komponentide eraldumise takistamiseks on šokolaadisegu hoida võimalikult kaua ennem külma tahenema asetamist toatemperatuuril, samal ajal aegajalt segades. Külmkappi panna alles siis, kui segu on juba piisavalt paks. Selline tahendamine on minu kärsitu meele jaoks aga liiga ajakulukas võte (siis peab segu päris kaua segama toatemeperatuuril paksenemise ajal) ning esialgu püüdsin segu lihtsalt kolmanda kuivainega paksendada - kuna mul šokolaadi jaoks juba kookose piimapulber tellitud oli, lisasin sedagi. Ka kookospiimapulber ei segunenud kuigivõrd hästi muude koostisainetega ning lõpuks sain esmase toimiva variandi jahvatatud india pähklitega:
Variant 1:
- 60 g kakaovõid, ostan: Siit
- 40 g jahvatatud india pähkleid, ostan: Siit
- 40 g Plantoni hapukoort, ostan: Siit (tõenäoliselt võiks toimida ka mõni jogurt)
- 20 g pulbriks jahvatatud erütritooli
- terake soola
- 1 tl vanilje ekstrakti (mina valmistan seda vaniljekaunadest rummi baasil ise)
Kommentaarid
Postita kommentaar