Matrix toit I - dehüdreeritud päevamenüü
![]() |
Dehüdreertud leivakesed kurgi ja paprikaga |
Olen pikalt olnud dilemma ees, mis kummitab erinevatel põhjustel ilmselt paljusid inimesi - nimelt liialt vähene kodus viibimine, et igapäevaselt värske tervislik toit valmistada. Eks iga inimese elusituatsioon on veidi erinev ning ka minu elustiil ei jäta sageli mulle võimalust lõunat süüa. Mitte, et mul ei oleks füüsilist aega, et koju sööma tulla, on küll, kuid vaatamata aja olemasolule pole see minu jaoks võimalik. Peale tööd torman pea igal aastaajal ummisjalu loodusesse, et kõrvadele autode mürast ja hingele inim-massidest puhkust anda, suvisel perioodidel suudan harva ennem loojakut korteri seinte vahele naasta. Kõige selle ringi rändamise kõrval on jaksu vaid poest midagi kaasa haarata - tervislikest valikutest puuviljad/köögiviljad, kuid nendest päevade kaupa elamiseks ei piisa. Ei ole mul mahti otsida linnast toidukohti, paljukest neid gluteenivabasid vegan toidukohti üldse ongi, ega jõudu enam kuhugi sõita, bussidega liikumine on isegi selleks liiga vaevaline, et kiiresti loodusesse jõuda. Nii ma siis pidevalt vegan saiakeste, juustuleibade vms orki lendangi. Keha tunneb, et see on vale toit, et see ei kata mu vajadusi, kuid hinge tõmme loodusesse on tugevam. Neil asjaoludel elan üha enam nagu minimalistlik matkasell, kel kogu elu seljas kaasas. Vahel on küll perioode, kus mahutan hommikul kodust lahkudes seljakotti lisaks joogipudelile ja teetermosele veel kodus valmistatud toiduportsu, kuid igatsen midagi kergemat, mingit veel minimalistlikkumat lahendust toidu osas. Ebameeldiv on ka pärast söömist plägane toidukarp, mis mul siis muude asjade vahel terve päeva kotis kaasa lohiseb.
Nii tuligi mul pöörane idee luua toitumisprogrammi abil selliste komponentiga menüü, mille sisu oleks igatepidi tasakaalus (süsivesikud, rasvad, valgud) ning annaks ka kogu päevase vajaduse mineraale ja vitamiine (veganite puhul teatavate mööndustega siiski - puudu jääb igal juhul D3-vitamiinist, kuid seda võtan talveti lisandina juurde nagunii. Arvestama peab ka veel asjaoluga, et toitumisprogrammid on disainitud siiski omnivooridele ega kajasta paari veganspetsiifilist toitainet, kuna omnivooride menüüs oht neist vajaka jääda puudub ning seega analüüsimist ei vaja, nt ei analüüsi see programm K2-vitamiini ega B4-vitamiini olemasolu. Samas katab toitumisprogramm pea kõiki elutähtsaid mikrotoitained ka veganitele ning on ikkagi hea abimees tasakaalustatud menüü loomisel kui neid asjaolusid arvesse võtta) NING samal ajal oleks komponendid sellised, et sobiks need köögikombainis omavahel segi hakkida ja saadud pudrutaoline segu dehüdreerida. Tulemuseks oleks nö "universaaltoit", kuivatatud leivakesed, millest on ainuüksi võimalik ära elada, ilma, et kunagi valesti toituksin või midagi puudu jääks. Muidugi on säärasel toitumisel üks negatiivne külg: see toit on haruldaselt igav. Nagu Matrix filmis, kus iga päev üks ja seesama pläust. Olles paar korda seda valmistanud, saan öelda, et ainult sellisest toidust ei suudaks ma elatuda ka teades, et see tagab mulle kõik vajaliku alates energiahulgast lõpetades mikrotoitainetega. Ometi on see hea kerge kaasa võtta ja aitab ära hoida nii mõnegi ebatervisliku uitostu. Ja eks neid komponente annab varieerida, see üks menüü on alles algus.
Päevamenüü, mille dehüdraatori jaoks mitmekordses koguses köögikombainis kokku segan, on järgmine (dehüdraatorisse mahub korraga maksimum kuuekordne kogus päevamenüüd, maht oleneb ka sellest, kui vähe vedelikku õnnestub köögikombainis kasutada ja kui tihe on mass juba dehüdraatorisse pannes. Kui on soov õhemad leivad teha ja dehüdraatori tööaega lühendada, siis pigem kasutada viiekordset kogust):
- 400 g brokkolit (kasutan külmutatud brokkolit, mida pärast sulada laskmist enam ei kuumuta, värske brokkoli puhul pigem veidi kuumutada). Kuue päeva koguse puhul 2,4 kg brokkolit
- 300 g lillkapsast (nagu brokkoli puhul, külmutatud varianti ma ei kuumuta). Kuue päeva koguse puhul 1,8 kg
- 200 g türgi ube (samuti külmutatud ubade puhul neid pärast sulada laskmist ei kuumuta). Kuue päeva koguse puhul 1,2 kg
- 350 g leotatud tatart. Kuue päeva koguse puhul 2.1 kg. (100 g kuivtatart annab ca 190 g leotatult, seega likku panna ca 1,1 kg)
- 300 g keedetud kikerherneid. Kuue päeva koguse puhul 1,8 kg. (100 g kuivkikerherneid annab ca 200 g keedetult, seega likku panna ca 900 g)
- 100 g keedetud kartulit. Kuue päeva koguse puhul 600 g
- 100 g värsket porgandit. Kuue päeva koguse puhul 600 g
- 60 g leotatud india pähkleid. Kuue päeva koguse puhul 360 g (kogus antud siiski kuivainena, hiljem need leotada)
- 50 g värsket tilli. Kuue päeva koguse puhul 300 g (vast sobiks ka kuivatatud, mina eelistan värsket)
- 15 g kookossuhkrut (valikuline. ei pea panema, aga kuna see värk siin juba ülitervislik on, siis veidi võiks, arvan, Või veidi rohkemgi... - eriti teades, et hoolikalt 90 g välja kaalunud, pistan enamasti ülejäänud paki lusikaga otse nahka. Mis siin lolli mängida, eksole). Kuue päeva koguse puhul 90 g
- 10 g maitsepärmi. Kuue päeva koguse puhul 60 g.
- 15 g purustatud parapähkleid. Kuue päeva koguse puhul 90 g
- 10 g jahvatatud linaseemneid (rääsumise vältimiseks jahvatada vahetult ennem kasutamist või hoiustada külmkapis). Kuue päeva koguse puhul 60 g linaseemneid
- 5 g wakame vetikaid. Kuue päeva kogusepuhul 30 g. Lisasin joodi eesmärgil. Jodeeritud soola kasutades ei pea lisama, kuigi soovitan, annab ilusat tekstuuri leivakestele juurde. Neid saab: Siit
- 4 g soola. Kuue päeva koguse puhul 24 g. Toitumisprogramm rohkem ei luba :) - aga palju polegi vaja, sest kuivades muutub maitse järjest kontsentreeritumaks ja maitsetuse pärast valmis leivakeste puhul muretsema ei pea. Need on ikka väga head.
- võimalikult vähe, kuid samas vajaduspõhiselt vett, et segu köögikombainis ringi käiks
- Käin nimekiri näpus mööda linna ringi, et külmutatud köögiviljad ja ka muud vajalikud ained tasapisi kokku koguda. Selle etapi saaks kiiremini läbida, kui vajalik kraam korraga koju tellida või auto käepärast. Minul aga on toiduainete hankimiseks omad väljakujunenud paigad, kust saan hulgi/pakendivabalt/öko/soodusega (paljusid neist ka siin blogis korduvalt mainin) - seepärast eelistan osta vajaliku erinevatest kauplustest või tellimiskeskkondadest. Autot ma ei oma ega soovi omada, kuna tehnokraatlik müra on mulle elus juba piisavalt piina tekitanud, ei soovi selles osaleda ja müra veel omalt poolt juurde luua. Seega minu jaoks on sobivaim valik toiduained järkjärgult varuda. Kõige mahukam on köögiviljade osa - selleks vabastan sügavkülmas eraldi lahtri ja kallan köögiviljad sinna kokku. Köögiviljad tavaliselt hangingi sealt tavaketi poest, kus parasjagu sooduspakkumine on (Rimis on sageli). Vahel ka Vitamiinikullerist, kui on muud kaupa ka tarvis tellida - seal on mõnusalt suured 2,5 kg pakendid.
- Panen kikerherned üleööks likku. Kuna kogus on suur, siis odavamaks ja pakendivabamaks arvan osta kuivatatud kikerherneid ning need ise keeta. Ostsin: Siit. Odavuse pärast, kilo hind 4.18 EUR (seisuga 04.2022). Konservkikerherneste puhul leotamise ja keetmise vaeva nägema ei pea. Sajast grammist kuivatatud kikerhernestest saab ca 200 grammi keedetult, nii et antud kogusest tuleb keetes ca 2 kg kikerherneid, millest dehüdraatorisse läheb 1,8 kg.
![]() |
Kahe paki jaoks sobib suur nõu, minul 4,3-liitrine kauss |
![]() |
Naudin väga toidutekstuuri kumamist läbi vee ja klaasi. Looduses samuti võin tunde jälgida läbi vee kumavaid kive, vetikaid, liivamustreid vms. |
- Keedan kikerherned ja kartulid (võib ka varasematel päevadel keeta, et tööjaotus oleks ühtlasem, kuid mida värskemalt keedetud asjad, seda parem)
- Likku panen india pähklid, toortatra ja wakame. 350 g grammi kuivatatud india pähklite leotamiseks sobib 1-liitrine nõu. Toortatra jaoks kasutan samuti 4,3-liitrist kaussi, sest vahel segan ja valan vett pealt ära.
- Purustan uhmris parapähklid. Vajadusel jahvatan juurde ka linaseemneid - need on mul muidu pidevalt külmpakis käepärast. Parapähklid hoian pärast purustamist külmkapis.
- Ostan 300 g värsket tilli - seda ma varem valmis ei osta, muidu närtsib.
- Õhtul ennem magama minekut tõstan külmutatud köögiviljad sügavkülmast koos sahtliga duššikabiini põrandale sulama - sulama peab kindlasti üleöö, mõnest tunnist ei piisa.
![]() |
Pildil keedetud kikerherned ja leotatud india pähklid. Kikerherned ladustasin väiksemasse, 2,9-liitrisesse kaussi ümber, et vabastada suurem kauss toortatra leotamise jaoks |
![]() |
Toortatral vahetan leotamise ajal aegajalt vett, sest see läheb leotades ebameeldivalt limaseks, püüan seda eemaldada. |
![]() |
Purustatud parapähklid |
- Kaalun purkidesse ja kaussidesse valmis kõik toiduained, mis veel täpselt mõõtmata olid - sool, kookossuhkur, maitsepärm.
- Koorin, kaalun ning eeltükeldan porgandid ja keedetud kartulid. Ja lõpuks saabubki see hetk, kus võin kõike seda kammajaad köögikombainis kokku segama asuda. Oluline on paigutada kõik vajalik käepärast kombaini ümber. Segu läheb kokku vähemalt 10-liitrisesse ämbrisse.
![]() |
Kausis leotatud wakame, ees purgis purustatud parapähklid ja kookossuhkur, taga purkides jahvatatud linaseemned ja maitsepärm (veel õigesse kogusesse välja kaalumata) |
![]() |
Nüüd on kõik välja kaalutud ja köögikombain saab alata. Keskmises pisikeses klaasis on sool ja linaseemnejahu. Täpne silm siiski märkab india pähklite puudumist - need ma pühas boheemluses paraku külmkappi unustasingi, kuni sinnamaani, kus segu oli juba plaatidele sätitud, dehüdraator käima pandud ja ma lõõgastust tundes külmkapi kallale tee jaoks sidrunit võtma läksin. Noh - külmkapist siis vaatas esimese asjana vastu india pähkli purk...blenderdasin kähku india pähklid ja määrisin osadele plaatidele lihtsalt peale, osa aga tegin seekord india pähklil keerifiks (Vt retsepti: Siit) Nii et, päris täiuslik see retsept mul seekord ei tulnudki. |
![]() |
Esimest kihti laadimas, algul panin õhemalt, pärast oli selge, et tuleb panna nii paksult, kui vähegi annab, et kõik ära mahuks. |
![]() |
Kuuekordse kogusega tulevad väga paksud kihid, ca 1,5 cm, plaadid on raskuse all veidi kumeraski. Tundub, et seetõttu toimub ka kuivamine kauem: 22-24 h |
![]() |
ca 4 tunni pärast lõikan leivakestele nüri võinoaga murdejooned sisse |
![]() |
Leivakeste ümber keeramine |
![]() |
Kiire hommikusnäkk - leivakesed india pähkli keefiriga ja salatiga |
Kommentaarid
Postita kommentaar